Litt av en sommer!

Plutselig er det august. Sommeren har vært lang, varm og god på Ulsrudbakken i år. Geitene har kost seg i solsteika, må vel være de eneste dyrene som ikke har søkt etter skygge i år. Vi på to føtter har også nytt sommersola, fått en ukes ferie og levd glade dager.

På jordene er det meste i havn, rekordtidlig! 13. august trøsket vi det siste kornet og med kjempeavling og god kvalitet er vi svært fornøyde. Vi har hatt en tørr sommer, men med litt vanning ble resultatet veldig bra. Det meste av kornet ligger nå på tørka og skal lagres der noen måneder før det blir kjørt til siloen. To grasslåtter har vi også tatt, blir været fint utover tar vi nok en liten 3.slått også. Poteter og jordskokk vokser og gror, vi er særlig spente på jordskokken som vi kan begynne å høste i slutten av september.

I slyngerommet er det nå siste innspurt før slynga kan vaskes og settes bort til neste år. Biene våre har utnyttet det fine været maksimalt og 1,4 tonn honning er nå hentet inn. Vi kommer til å levere noe til Honningcentralen, men selge mesteparten selv. Nytt av året på honningfronten er at vi nå også tapper i 700 g glass. Fine både som gave og til kjøkkenbordet hjemme. Denne uka får biene sukkerlake som erstatning for honningen vi har hentet inn. Sukret samler de i rammene sine og spiser av utover vinteren.

Geitene koser seg ute alle sammen. Bukkene går for seg selv på det kraftigste beitet, mens geitene med geitekjeene utnytter siste rest på det «gamle» beitet. Når man ser på menyen til disse dyrene er det ikke rart kjøttet smaker godt. Lauv, bark, granbar, kvist, brennesle, høymole, tistel, ja alt går ned. Nå skal de få kose seg på beitet noen uker til før de skal slippe unna det triste høstværet. Vi har allerede fått forhåndsbestilling på en god del av kjøttet, men det er fortsatt mulig å bestille hele eller halve kjeslakt. Ta kontakt med oss på tlf eller e-post.

I stabburet har vi nå startet jobben med å lage et lite utsalg hvor vi kan tilby produktene vi produserer her. Det blir en spennende jobb og vi håper å kunne lage et trivelig lite lokale. Høsten kommer fort, så vi får se hvor mye vi rekker før slaktesesongen er her.

Kommentarer er skrudd av for Litt av en sommer!

Våronn og kjeing

Våren i år har så langt vært flott. Vi begynte kjeinga i slutten av mars, og om vanlig hadde vi lagt opp til å avslutte det meste av kejinga før våronna startet. Våren kom imidlertid uvanlig tidlig i år og vi var i gang ute på jordene allerede 2.april. Den 7.april var den siste hveten sådd, og etter en liten regnværsperiode ble det aller siste våronnarbeidet gjort den17.april. Dette er sjeldent tidlig.

I år har vi utvidet utvalget av vekster på jordet noe. Vi har nå satt ned ca 1,5 daa med jordskokk som vi håper kan være klart for salg i midten av september. Vi har hatt noen fårer med jordskokk tidligere og har opplevd stor interesse for det på bondens marked.

17. mars kom årets første kje til verden, 17. april var det totalt kommet 58 kje og vi kunne endelig sove godt om natta igjen. Kjeinga gikk også i år veldig bra, relativt lite problemer, selv om vi kanskje kunne tenkt oss noen fler fødte. Vi inseminerte 12 geiter i høst og 8 av disse gav oss seminavkom. Det er vi veldig godt fornøyde med. Fire bukkekje og ett geitekje har far fra Storbritannia, vi gleder oss til å følge ekstra godt med på deres utvikling.

Biene er også godt i gang med å bygge seg opp til sommersesongen. En snill vinter har ført til at kun én av 38 innvintrede kuber døde i vinter. En tidlig vår har i tillegg gitt rask og god utvikling i bikubene. Den første skattekassa er snart klar for å bli satt på. Dette lover godt for en god honninghøst.

I løpet av det siste året har vi blitt kjent med og inngått samarbeid med Petter Sekne som har startet opp ”Fra bonden til kokken AS” (www.frabondentilkokken.no). Gjennom denne bedriften håper vi å kunne levere varer til en del restauranter i hovedstaden. Første leveranse av honning er allerede sendt til Oslo.

Riktig god vår ønskes fra alle oss på Ulsrudbakken!

Kommentarer er skrudd av for Våronn og kjeing

Småttiser er kommet, både to- og firbente

Bukk etter UK Prince

Bukk etter UK Prince

Fire nydelige kje hopper og spretter nå rundt i fjøset her. Noen av geitene vi inseminerte i høst hadde termin noen uker før resten av geitene. Resultatet av disse insemineringene ble tre kje etter seminbukken Mandela og ett stort bukkekje etter årets importsæd fra Storbritannia. Det blir spennende å se hvordan disse kjeene utvikler seg utover sommeren i forhold til de andre kjeene som ikke har fordelen av å ha noen nære utenlandske gener i seg. Neste fredag braker det løs med 16 terminer på syv dager. Vi gleder oss og er forberedt på noen lange dager.

På tur til fjøsstell

På tur til fjøsstell

Vi sjølingene har også fått smått. 12. februar fikk vi ei lita jente, Dorthe. Solveig er stolt storesøster og passer godt på lillesøstera si. Dorthe er daglig med i fjøset mens mor steller dyra, så geitelukta får hun nok inn med morsmelka. Solveig blir snart tre år, og vi ser hun har stor glede av de små minigeitene som har kommet i fjøset. Vi er glade for å kunne gi barna våre en oppvekst hvor omgang med dyr er essensielt.

Foruten kjeinga som så vidt har startet er det ikke mye som minner om vår her. Snøen ligger stabilt og temperaturene er fortsatt ned mot -20 på natta. Heldigvis varmer sola litt på dagen, men vi synes det er på tide at snøen smelter og isen på Mjøsa forsvinner. Det er ikke mye som minner oss om i fjor, hvor våronda var godt i gang på denne tiden og korne ble sådd i månedsskifte mars-april.  Men været kan vi ikke styre, så da får vi heller se det positive i at det ikke blir arbeidskonflikt mellom kjeing og vårond i år.

Kommentarer er skrudd av for Småttiser er kommet, både to- og firbente

Full fart inn i det nye året!

Nå har vi allerede kommet godt igang med året 2013. Tiden flyr og det er ikke lenge før vi må begynne å forberede oss på våkennetter og kjeing. Det gleder vi oss til! I høst ble det inseminert 9 geiter med sæd fra Storbritannia og fra den første norske seminbukken. 4 av geitene ser ut til å ha tatt seg, så disse kjeingene blir nok litt ekstra spennende. Totalt har vi 24 drektige geiter i år, og 15 av disse har termin samme uka. Det blir noen intensive dager, men vi synes det er veldig greit å samle kjeingene slik at vi kan sette inn maks fokus når det står på. Vi kommer tilbake til hvordan det går etter hvert.

I løpet av sommeren og høsten fikk vi solgt en del livdyr til både nye og etablerte boergeitprodusenter. Det er veldig positivt at interessen for boergeita er økende. Flere produsenter gir fler dyr som letter avlsarbeidet, og ikke minst bidrar til å spre interessen for det gode kjøttet. Det har ikke vært noe problem å selge unna kjøttet i år heller, både helslakt, grillpølser og morrpølser ble raskt solgt unna. Da er det moro å drive på! Før utlevering av årets slakt fikk vi ordnet istand et rom på stabburet, slik at vi nå har et enkelt gårdsutsalg. Her selger vi honning året rundt og kjøtt når vi har på lager.

Inne hadde vi en hektisk førjulstid med utbygging og oppussing av stua i kårboligen hvor vi bor. Det blir liten tid til arbeid med huset i perioden vår til høst, så vi kastet oss ut i det i desember. Vi rakk og bli ferdig og kunne nyte romjula i «ny» stue.

Ute har vinteren gått rolig for seg. Også i år har det vært noen lange, kalde perioder på rundt -20 grader, som har bydd på litt utfordringer. I hovedfjøset har vi varme i drikkekarene og -rørene så der går det bra, men hos ungdyra og hønene ble det mye skifte av vann i fast form. Nå krysser vi fingrene for at de værste kuldeperiodene er over og begynner å glede oss til varmere dager, og etterhvert små minigeiter som hopper omkring på grønne beiter.

Kommentarer er skrudd av for Full fart inn i det nye året!

Halvveis gjennom sommeren

Geiteflokk juni 2012 Nå beiter det 68 geiter rundt på gården her og gjør seg fete til høsten. Vårens kjeing gikk veldig bra, og vi har kost oss med å se de små vokse til. Bukkene vi fikk 2. mars som har Canadisk far er blitt 3,5 mnd gammel og skal straks avvendes. Resten av kjeene får gå sammen med mor noen uker til. Nå koser de seg på beite med kratt og gress, men som oss, ønsker de nok noen flere dager med sammenhengende sol. Vi venter på at været skal holde lenge nok til at vi kan høste litt vintermat, men sommeren lar vente på seg. I mellomtiden har vi kjøpt rundballpresse og -pakker på bruktmarkedet for å være mindre avhengig av leiepresse.  

Nyklekt kylling
Nyklekt kylling

Mye av forsommeren har gått med til å gjerde, og det kommer vi nok til å fortsette med ut over sommeren og i åren framover. Vi gjerder hovedsaklig med permanent strømgjerde. 3-4 tråder er billigste alternativ og tilstrekkelig til å holde geitene inne. Med 13 cm gjerdepåler i hjørnene skal det holde noen år også. Neste prosjekt ligger an til å være hønsegård, etter at tuppene har forsynt seg litt i groveste laget av blomstene til bestemor. Vi prøvde å øke hønsebesetningen i vår, men det viste seg å være vanskeligere enn antatt. 6 små kyllinger har det likevell blitt, og vi krysser fingrene for at mange av dem er høner. 

I juli skal vi til Herning i Danmark for å få med oss Landsskuet, nordeuropas største dyreutstilling. Der stilles det ut Boergeit og vi får anledning til å diskutere avl og dømming av dyr med de litt mer erfarne danskene. Det blir spennende! Innen den tid krysser vi fingrene for at vintermaten er berget.

Kommentarer er skrudd av for Halvveis gjennom sommeren